Registreren

BESCHRIJVING VAN DE VERZEKERDE GARANTIE OP PRODUCT EN UITVOERING
DEEL A: Verzekerde garantie
I. Definities:
a. Toepassingsgebied De Verzekerde Garantie is van toepassing voor leveringen van Verzekerde Producten in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Oceanië. De verstrekker van de VerzekerdeGarantie zoals vermeld op het garantiecertificaat is onderdeel van de IKO Groep,zijnde een groep van verbonden ondernemingen, waarvan de hoofdzetel gevestigd is te Europa, België, 2020 Antwerpen, D’Herbouvillekaai 80.
b. Verzekerde Producten De garantie heeft betrekking op de gecertificeerde producten van de IKO Groep,zoals vermeld op het kwaliteitsborgingsdocument gevoegd in bijlage bij deze 10 jaarwaterdichte Verzekerde Garantie, hierna genoemd: de Verzekerde Producten of IKO Gecertificeerde Producten. Deze lijst kan gewijzigd of aangepast worden.
c. Verzekerde Systemen De garantie heeft enkel betrekking op verzekerde producten die deel uitmaken vande door IKO Groep goedgekeurde gecertificeerde systemen, waardoor dewaterdichting gegarandeerd wordt en die uitgevoerd worden door een Erkende Dak- dekker/aannemer.
d. De Opdrachtgever Diegene voor wiens rekening de werken worden uitgevoerd en die eigenaar is van de verwerkte goederen op het einde van de werkzaamheden, alsmede diens rechts- opvolgers onder algemene en/of bijzondere titel m.b.t. het onroerend goed, waarin de Verzekerde Producten werden verwerkt.
e. Erkende Dakdekker/aannemer De dakdekker/aannemer die door IKO Groep erkend is als kwalitatief volwaardigdakdekker/aannemer (volgens de bepalingen vermeld in kwaliteitsborging verzekerde garantie document in bijlage), uitsluitend gebruik maakt van deVerzekerde Producten en de werken uitvoert, overeenkomstig de regels van het vak en/of de geldende technische keuringen en/of de verwerkingsrichtlijnen van de IKOGroep, in zoverre dit niet tegenstrijdig is met de nationale richtlijnen, regelgevingen, normen en wetgeving.
II. Doelvan de verzekerde garantie:
Bij gebreken in de waterdichting,d.i. een falendewaterdichtheidsfunctie van dewaterdichting, ten gevolge van een fabricagefout in de Verzekerde Producten van deIKO Groep en/of eenniet-systematische uitvoeringsfout van eendoorde IKO GroepErkende Dakdekker/aannemer en/of een conceptfout m.b.t. de verwerkings-richtlijnen in hoofdevan IKO Groep i.g.v.plaatsing, conform de regelsvan hetvak,zoalsbeschreven in de geldendetechnische keuringen en/ofnationale richtlijnen,normen,wetgeving en regelgeving,wordt de opdrachtgever schadeloos gesteld. DeuitvoerendeErkende Dakdekker/aannemer dient de juiste verwerking van degeleverde producten tegaranderen. De opdrachtgeverwordt schadeloos gesteld bijvermelde gebreken in het geval dat de ErkendeDakdekker/aannemer, uitvoerdervan hetverzekerde werk,failliet is.
III. De schadeloosstelling:
De opdrachtgever mag in voormelde gevallen rekenen op het kosteloos verwijderen(indien nodig), herleveren en herplaatsen van het gedeelte van de door IKO Groepgeproduceerde en/of geleverde Verzekerde Producten, waarvan de waterdicht- heidsfunctie faalt.
IV. Looptijd en aanvang van de verzekerde garantie:
De looptijd bedraagt 10 jaar vanaf het einde van de werken zoals aangegeven in hetgarantiecertificaat, bij gebreke waaraan de laatste factuurdatum geldt. BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR 10 JAAR WATERDICHTE VERZEKERDE GARANTIE De waarborgen voorzien in de verzekeringspolis van IKO Groep zijn slechts van toepassing voor zover aan alle hieronder vermelde voorwaarden is voldaan, en meer specifiek:
  1. De schade dient het gevolg te zijn van een gebrek m.b.t. de Verzekerde Producten en/of de Verzekerde Gecertificeerde Systemen, geplaatst door een Erkende Dakdekker/aannemer en/of een niet-systematisch uitvoeringsfoutvan een door de IKO Groep Erkende Dakdekker/aannemer en/of eenconceptfout m.b.t. de verwerkingsrichtlijnen in hoofde van IKO Groep. Allegeplaatste Verzekerde Producten en/of Verzekerde Gecertificeerde Systemen en/of Gecertificeerde projecten dienen op het ogenblik van de ondertekening van het certificaat te voldoen aan alle definities en bepalingen , zoals voorzien in het kwaliteitsborgingsdocument gevoegd in bijlage. Indien er m.b.t. deVerzekerde Producten en/of Verzekerde Gecertificeerde Systemen werken door derden worden uitgevoerd zonder uitdrukkelijke voorafgaandegoedkeuring van IKO Groep vervalt deze garantie definitief.
  2. De werken dienen uitgevoerd te zijn door een Erkende Dakdekker/aannemerdieop het ogenblikvande ondertekeningvan hetcertificaat,zoals voorzieninhet kwaliteitsborgingsdocument gevoegdinbijlage,geldig erkendedakdekker/aannemer is. De door IKO Groep Erkende Dakdekker/aannemerdienttehebben gewerkt volgensderegelsvan hetvaken/of degeldendetechnische keuringen en/of deverwerkingsrichtlijnen van de IKO Groep, inzoverre hier-meeniettegenstrijdig met denationale richtlijnen,regelgevingen, normenen wetgeving.
  3. De Opdrachtgever is gedurende de garantieperiode verplicht om dewaterdichting, afhankelijk van de plaatselijke gesteldheid op voldoende wijzete onderhouden, minstens jaarlijks te inspecteren en in goede staat te houdenm.b.t. onder meer de volgende punten:
    1. de aanwezigheid van lekken, die onmiddellijkdienen te wordenhersteld door een Erkend Dakdekker/aannemer;
    2. de lasnaden van de afzonderlijke dakbanen, openstaande randen,hoeken, de omtrek van schoorstenen, dakkoepels e.a., die dienen teworden gecontroleerd en indien nodig hersteld door een ErkendDakdekker/aannemer;
    3. de bevestiging van het waterdichting op afvoeren dient te wordengecontroleerd en indien nodig hersteld door een ErkendDakdekker/aannemer.
    De Opdrachtgever dient eventuele of potentiële gebreken te laten herstellen door een Erkend Dakdekker/aannemer. Tevens dient de Opdrachtgever bladeren, afval en andere hinderlijke elementen uit hemelwaterafvoeren, dakgoten en afvoerpijpen te verwijderen, telkens wanneer dit nodig is. De Opdrachtgever dient op aanvraag van de verstrekker van de Verzekerde Garantie het bewijs te leveren dat er minstens jaarlijks onderhoud op het dak werd uitgevoerd, gedocumenteerd met gedetailleerde rapporten met foto’s van de gehele onderhoudscycli. De verzekerende garantie is slechts geldig, indien het onderhoud en eventuele herstellingen vakkundig worden uitgevoerd.
  4. Elke klacht moet per aangetekend schrijven aan de verstrekker van deVerzekerde Garantie zoals vermeld op het garantiecertificaat gemeld wordenten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de vaststelling van het gebrekm.b.t. de Verzekerde Producten en/of Verzekerde Systemen en/of m.b.t. deconceptfout ter zake de verwerkingsrichtlijnen van IKO Groep en binnen degarantietermijn, bij gebreke waaraan elke garantie vervalt. In geval van tijdige klachtmelding is elke rechtsvordering tegen de verstrekker van de Verzekerde Garantie en/ of elke onderneming van de IKO Groep slechts ontvankelijk mits ze ingesteld wordt binnen een termijn van drie maanden na de ontdekkingvan het gebrek. In geval van schade is de Opdrachtgever verplicht om deverstrekker van de Verzekerde Garantie, de leden van de IKO Groep en/ofhaar verzekeraars in de gelegenheid te stellen al of niet ter plaatse eenonderzoek in te stellen en/of een materiaalonderzoek te verrichten. Deopdrachtgever dient alle maatregelen te nemen of te doen nemen om deschade te beperken of te voorkomen.
  5. Definitieve herstellingswerken mogen slechts uitgevoerd worden nadat deverstrekker van de Verzekerde Garantie, een verbonden onderneming van de IKO Groep en de verzekeringsmaatschappij de nodige technische onderzoeken hebben kunnen uitvoeren ter bepaling van de oorzaak van het gebrek.De keuze van de Erkende Dakdekker/aannemer, die de eventuele herstelling zal uitvoeren, alsmede de keuze van de producten en systemen voordeherstelwerken, wordt bepaald volgens het advies van de verstrekker van de Verzekerde Garantie of een verbonden onderneming van de IKO Groep, en de uiteindelijke herstelprocedure moet voorafgaandelijk en schriftelijk door de verstrekker van de Verzekerde Garantie of een verbonden onderneming van de IKO Groep, goedgekeurd worden.
  6. Door het uitvoeren van herstellingen wordt de garantietermijn niet gewijzigdof verlengd.
  7. De verstrekker van de Verzekerde Garantie kan voor maximaal het bedrag van de oorspronkelijke aanneming, excl. BTW, van het waterdichtingssysteem, zoals beschreven in deze verzekerde garantie, geïndexeerd volgens dejaarlijkse door de overheid vastgestelde inflatie-index, verantwoordelijkgesteld worden en tot vrijwaring gehouden zijn. De vergoeding van deherstelkosten kan in alle gevallen niet meer bedragen dan € 1.250.000 alsmaximum per gebeurtenis doch niet meer dan € 2.500.000 per productiejaar.Gedurende de garantieperiode is er geen sprake van afschrijving. In allegevallen kan de verstrekker van de Verzekerde Garantie of een verbondenonderneming van de IKO Groep niet gehouden zijn tot meer dan hetgeen haar verzekeraar uitkeert.
  8. Het eigen risico voor de Opdrachtgever bedraagt 10% van deherstellingskosten of minimaal € 5.000 per gebeurtenis. De kosten van deschade afhandelaars en experten zijn hierbij inbegrepen.
  9. Uitsluitingen:De garantie is niet van toepassing bij lekken, schade of herstellingen als direct of indirect gevolg van onder meer, maar niet beperkt tot:
    1. Gebreken m.b.t. enig element van het gebouw, dat geen deel uitmaaktvan de werken uitgevoerd met de Verzekerde Producten;
    2. Wijzigingen in het gebruik en/of de bestemming van het dak ofwijziging van de klimaatklasse van het gebouw;
    3. Schade door onvoldoende onderhoud of het niet-nakomen van de inartikel 3 van deze bijzondere voorwaarden gestelde verplichtingen;
    4. Abnormaal gebruik van het dak en/of gebouw of gebruik, dat afwijktvan het oorspronkelijke gebruik;
    5. Het zwaarder belasten van de werken, dan waarvoor de werken met deVerzekerde Producten werden ontworpen; daken, die volledig ofgedeeltelijk overbelast zijn;
    6. Gebreken en/of abnormale bewegingen in de dragende structuur (meer specifiek m.b.t. de onderconstructie of draagvloer, delaminatie van deisolatie, dakdetailleringen zoals o.a. randopstanden, bewegingsvoegen,overgangen van horizontale naar verticale of schuine dakoppervlaktes,dakdoorboringen, …), die niet veroorzaakt worden door de VerzekerdeProducten;
    7. Gebreken, scheuren en bewegingen (met name verzakking enuitzetting) in het bestaande dak (bij gerenoveerde daken) en in deondergrond, de isolatie en het structuurmateriaal ofondersteuningsmateriaal, ongeacht het type materiaal (bijvoorbeeldmetaal, lood, kunststof, rubber, beton, metselwerk en hout), die nietveroorzaakt worden door de Verzekerde Producten;
    8. Veroorzaakte gevallen zoals onder andere: mechanische of chemischebeschadigingen, olie, corrosieve producten, oplosmiddelen, niet-erkende reinigingsproducten, opzettelijk aangebrachte schade, plassenen blazen, plooien of oneffenheden in de waterdichting ten gevolge van de onderconstructie;
    9. Condensatie en/of vochtigheid in en veroorzaakt doorstructuurelementen, waaronder met name dilataties, voegen tussenverschillende onderdelen, dakuitrusting, muren, ventilators, koepels enlichtstraten, randplaten of afwerkplaten, die niet uitgevoerd ofontworpen zijn conform de nationale richtlijnen, normen, wetgeving;
    10. Schade als gevolg van overmacht, zoals atoomkernreactie, ioniserendestraling; natuurverschijnselen, waaronder extremetemperatuurstijgingen, storm bij windsnelheden boven de kracht 8 opde Beaufort Schaal (= 20 m/s), hagel, natuurrampen; aardbevingen,brand of blikseminslag, evenals terrorisme; oorlog, burgerlijkeonrusten, opstanden;
    11. Schade ten gevolge van de plaatsing of aanwezigheid van technischeinstallaties op het dak,;
    12. Herstellingen en aanpassingswerken uitgevoerd zonder schriftelijkevooraf- gaande goedkeuring van IKO Groep en of door een niet Erkende Dakdekker/ aannemer;
    13. Schade ontstaan door ontwerpfouten als het ontwerp niet van deverstrek- ker van de Verzekerde garantie of een verbondenonderneming van de IKO Groep komt;
    14. Gevolgschade van om het even welke aard, die niet uitdrukkelijk isgedekt volgens de verzekering;
    15. Schade in verband met of naar aanleiding van gebreken, die destabiliteit, stevigheid of duurzaamheid van het gebouw of eenbelangrijk onderdeel hiervan in het gedrang brengen of dreigen in hetgedrang te brengen, zelfs op termijn;
  10. Kosten voor het wegnemen en herplaatsen van alle lagen, materialen eninstallaties (bv. zonnecellen, airco systemen, reclameborden, intensieve ofextensief groendaken, gebruiksdaken, terrasdaken, parkeerdaken, enz.)boven de water- dichting andere dan die strikt bedoeld zijn voor debenodigde windballast of isolatie worden niet vergoed onder deze garantie.
  11. Bij geschillen duiden alle betrokken partijen in gezamenlijk overleg eendeskundige aan die advies zal uitbrengen, met dien verstande dat het rechtvan de hoofdzetel van de IKO Groep zoals aangeduid onder Deel A. a, te allen tijde onverminderd van toepassing is, met uitsluiting van het WeensKoopverdrag. Indien een gerechtelijke procedure zich opdringt zijn uitsluitend de rechtbanken en de afdeling van de rechtbanken bevoegd van de plaatswaar de hoofdzetel van de IKO Groep gevestigd is.
  12. Ongeacht de beschrijving van de bijzondere voorwaarden in deze verzekerdegarantie, blijven de algemene en bijzondere voorwaarden, zoals vermeld in deuitgebreide verzekeringspolis K01001280057 onverminderd van toepassing.Deze polis werd onderschreven bij HDI Global SE, The Netherlands.
  13. De verzekerde garantie is alleen geldig indien dit is ondertekend op devoorzijde door de Erkende Dakdekker/aannemer en de verstrekker van deVerzekerde Garantie.
  14. De verstrekker van de Verzekerde Garantie zal uitsluitend zijn gehoudentot nakoming van de in de Verzekerde Garantie omschreven verplichtingen,indien de door de verstrekker van de Verzekerde Garantie geleverdeVerzekerde Producten volledig werden betaald en ieder van de betrokkenenten opzichte van elkaar aan de financiële verplichtingen met betrekking tothet in het geding zijnde Verzekerde Producten/Verzekerde Systemen heeftvoldaan. Voorts zal de Verstrekker van de Verzekerde Garantie in geval van schade nimmer meer uitkeren dan hetgeen de verzekeraar uitkeert. DeOpdrachtgever heeft niet meer rechten t.a.v. de verstrekker van deVerzekerde Garantie, dan de verstrekker van de Verzekerde garantie alsverzekerde heeft t.a.v. de verzekeraar.
DEEL B: Gevolgschade
De vennootschappen van de IKO Groep hebben tevens een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze aansprakelijkheidsverzekering maakt geen deel uit van de garantieverzekering. Onder deze burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is gedekt de aansprakelijkheid van IKO Groep voor door derden geleden schade als gevolg van letsel en/of materiële en/of immateriële gevolgschade voortvloeiend uit waterschade m.b.t. de verzekerde waterdichtingsmaterialen tot ten hoogste € 10.000.000 per gebeurtenis, per verzekeringsjaar en binnen de grenzen van de verzekering.