Brandveilig dak voor nieuwe brandweerkazernes Zaventem

Brandveilig dak voor nieuwe brandweerkazernes Zaventem

Nieuws |


Home Nieuws Brandveilig dak voor nieuwe brandweerkazernes Zaventem

Deze maand (juni 2018) te lezen in Roof Belgium: Brandveilig dak voor nieuwe brandweerkazernes Zaventem. Een prachtig project waarbij de dakconstructie volledig werd opgebouwd met IKO producten.

 

Architect: Bruno Dekoning, Antwerps Architecten Atelier
Uitvoerder: Roteam

Op Brussels Airport werden twee gloednieuwe brandweerkazernes gebouwd, ter vervanging van de drie bestaande maar verouderde kazernes. Ze zijn ultramodern en heel strategisch gelegen op het luchthaventerrein en werden geheel ontworpen met een optimale functionaliteit in het achterhoofd. Uit een gesprek met architect Bruno Dekoning van het Antwerps Architecten Atelier     bleek dat geen detail over het hoofd werd gezien. Het dak werd ontkoppeld van het gebouw uit akoestische overwegingen, werd geheel brandveilig opgebouwd en moest ook buiten de radarzone blijven.

De Dakconstructie:

Ondergrond     Steeldeck
Dampscherm   IKO base Stick T/SA
Isolatie             IKO enertherm ALU
Onderlaag        IKO base Quadra F/SA
Primer              IKO pro SA primer
Toplaag            IKO carrara

Het valt op dat er in het ganse gebouw, de stelplaats en de andere delen van het gebouw geen steunen of kolommen staan. Er werd namelijk een ringbalk geconstrueerd waarop de 35 m brede stalen spanten werden aangebracht. Door de driehoekige vorm van deze spanten krijgen de dakvlakken een helling van 6%. Bovenop de Steeldeck die daarop als drager werd voorzien werd eerst een zelfklevend dampscherm aangebracht van het type IKO BASE STICK T/SA. Daarop ligt een isolatielaag van IKO enertherm ALU, een 100 % CFK’s, HCFK’s of HFK’s -vrije isolatieplaat met een kern uit hard polyisocyanuraat schuim, bekleed aan beide zijden met een meerlaags gasdicht aluminium complex. Als onderlaag werd er geopteerd voor de IKO base Quadra F/SA samengesteld uit polymeer bitumen en een polyester-glas combinatie inlage. De bovenzijde van deze onderlaag is afgewerkt met een wegbrandfolie en de dampdrukverdelende onderzijde is zelfklevend. De plaatsing is partieel zelfklevend met IKO pro SA primer, behalve op IKO enertherm ALU of MG (zoals hier) waar dan geen primer nodig is. Als toplaag werd er tenslotte gewerkt met de IKO carrara, een luchtzuiverend en zelfreinigend waterdichtingsmembraan samengesteld uit elastomeer (SBS) bitumen met brandvertragende eigenschappen en een polyester- glas combinatie inlage. De bovenzijde is afgewerkt met wit granulaat met titaniumdioxide en de onderzijde is voorzien van een wegbrandfolie. Deze dakbedekking is koelend en reflecterend maar ook vliegvuurbestendig.

“De ganse dakopbouw is inderdaad brandveilig en voldoet aan de Brooft1 en zelfs beter, waardoor we er ook een verzekerde garantie op hebben kunnen afgeven.”, vertelt Christoph Desmet, IKO Project Manager Vlaanderen. “De mensen van Roteam hebben ook zeer proper werk afgeleverd, want het aanbrengen van zo’n lichtgekleurde water-dichting vraagt toch wel wat aandacht en professionaliteit en het ziet er gewoon perfect uit.” De brandreactieklasse van de dakopbouw met PIR-isolatie voldoet aan B-s2,d0 en de dakopbouw werd beoordeeld in zijn uiteindelijke toepassing (end-use). De daken worden eveneens voorzien van zonnepanelen, die dankzij de toepassing van een IKO carrara tijdens warme en zonnige periodes beter zullen renderen dankzij de gunstige emissie en reflectie (SRI 79) van de toegepaste waterdichting. Dankzij de hoge drukvastheid van de isolatieplaten kunnen de zonnepanelen bovendien probleemloos losliggend worden geplaatst met een ballastlaag.

 

Lees het volledige artikel hier!

Artikel verschenen in Roof Belgium

Juni 2018

Hoofdredacteur Gunther Guinée

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.