Interview met Jurgen Wuytens, zaakvoerder van Dakwerken Wuytens

Interview met Jurgen Wuytens, zaakvoerder van Dakwerken Wuytens

Nieuws |


Home Nieuws Interview met Jurgen Wuytens, zaakvoerder van Dakwerken Wuytens

“De vraag naar witte dakbedekking stijgt voortdurend”

Jurgen Wuytens moet je de voordelen van vlamvrije daksystemen niet uitleggen. Hij maakte als zaakvoerder van Dakwerken Wuytens al snel de keuze om niet met een brander het dak op te gaan. Daarom koos hij eerst voor het plaatsen van dakmembranen in EPDM. Maar sinds hij in contact kwam met IKO secura plaatst Jurgen ook steeds meer daken met deze zelfklevende dakrol van IKO. Het is dezelfde manier van werken en de witte Carrara-technologie maakt van IKO secura een extra interessante optie.

Dag Jurgen, hoe bent u in contact gekomen met IKO secura?

Jurgen: “Dat kwam een beetje vreemd via mijn leverancier van dakpannen. Ik was voor een werf op zoek naar roofing en hij sprak mij over de producten van IKO, waaronder IKO secura. Hij heeft mij toen een staaltje meegegeven en ik heb de technische fiches bekeken en meer documentatie opgevraagd. Daarna is de vertegenwoordiger van IKO nog eens bij mij geweest en zo heb ik dan mijn eerste werf gedaan met IKO secura.”

 

Hebt u dan ook een opleiding gevolgd bij IKO?

Jurgen: “Ja, dat is nodig om het garantie-attest te krijgen voor een afgewerkt dak. Maar ik zit natuurlijk al 19 jaar op een dak en dan ken je ondertussen de stiel wel. Ook is de werkwijze voor IKO secura dezelfde als bij de EPDM die ik meestal gebruikte. IKO secura zijn ook zelfklevende dakbanen van een meter breed waarbij de overlap met hete lucht aan elkaar wordt gelast. Ik moest dus niet veel meer leren (lacht).”

“IKO secura zijn ook zelfklevende dakbanen van een meter breed waarbij de overlop met hete lucht aan elkaar wordt gelast.”

Wat zijn voor u de voordelen van IKO secura ten opzichte van EPDM?

Jurgen: “Een groot voordeel van de zelfklevende IKO secura is dat je amper materiaal nodig hebt om het te plaatsen. Een schaar, een handroller, een föhn, de IKO pro Activator primer en natuurlijk de IKO secura zelf. Dat is alles.”

“Maar ook de prijs is een groot voordeel van IKO secura ten opzichte van EPDM. Een dak met EPDM kost altijd meer dan roofing, en dat verschil is nog veel groter als je een witte dakbedekking wil. Witte EPDM is zo goed als onbetaalbaar. Bovendien zijn ook de producten die je nodig hebt voor de plaatsing van EPDM prijzig. Bij IKO secura heb je enkel de speciale primer nodig. Ook kan je alle stukken die je afsnijdt gebruiken om bijvoorbeeld hoeken uit te werken. Zo heb je ook minder afval.”

“IKO secura is net als een EPDM systeem een éénlaags daksysteem. De opbouw van een Secura dak is als volgt: eerst een dampscherm, dan de isolatie en daar meteen op de IKO secura. De overlap van zeven centimeter las je vervolgens met hete lucht.”

“De vraag naar witte dakbedekking stijgt voortdurend.”

 Steeds meer vraag naar witte dakbedekking

Is het ook belangrijk dat IKO secura voorzien is van de witte carrara-technologie die de zonnewarmte grotendeels reflecteert?

Jurgen: “Dat vind ik wel, want de vraag naar een witte dakbedekking stijgt voortdurend. Het is zeker goed voor het rendement van zonnepanelen, maar ook de effecten voor het binnenklimaat vinden veel klanten belangrijk. Met een witte dakbedekking is het binnen toch snel een aantal graden koeler dan met een zwart dak. Ik moest ooit eens een witte dakcoating aanbrengen, en dat zorgde al voor 22% minder warmte op het dak. Bij een volledig bitumineus membraan zoals IKO secura zal dat effect nog groter zijn.”

“Het is zeker goed voor het rendement van zonnepanelen, maar ook de effecten voor het binnenklimaat vinden veel klanten belangrijk. “

Er wordt dus meer en meer gevraagd naar witte dakbedekking?

Jurgen: “Zeker en vast! Architecten kennen witte roofing zoals IKO secura vaak nog niet en daarom komen ze er niet zelf mee af. Maar als ik de voordelen van IKO secura voorleg, dan zijn ze daar meestal wel in geïnteresseerd. Sommige klanten komen zelf met de vraag naar witte roofing. Ik heb ondertussen voor heel wat woningen, appartementen, magazijnen, … IKO secura gebruikt.”

Bedankt Jurgen voor het gesprek! Het is fijn om te horen dat ook u als dakwerker de voordelen ondervindt van vlamvrij werken en van IKO secura.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.