Zo beschermt u de bitumineuze dakdichting bij het plaatsen van zonnepanelen

Zo beschermt u de bitumineuze dakdichting bij het plaatsen van zonnepanelen

Nieuws |


Home Nieuws Zo beschermt u de bitumineuze dakdichting bij het plaatsen van zonnepanelen

Platte daken zijn ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kan u de zonnepanelen makkelijk positioneren voor een optimaal rendement: gericht naar het zuiden, onder een helling van 35°. Ook het onderhoud is makkelijk omdat een plat dak kan belopen worden. Wel dient u bij het plaatsen van zonnepanelen te zorgen dat de bitumineuze dakbedekking niet beschadigd wordt. Met enkele eenvoudige tips voorkomt u schade aan het dakmembraan. 

Meeste problemen bij draagstructuur met ballast

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op een plat dak te installeren. Meestal worden zonnepanelen op een draagstructuur gemonteerd. Om deze constructie op zijn plaats te houden zijn er twee manieren: verankerd op het dak of verzwaard met ballast.

Bij een verankering worden meestal de bitumen dakbedekking, het dampscherm en de thermische isolatie doorboord. Het spreekt voor zich dat hierbij moet gezorgd worden dat de water- en dampdichtheid gewaarborgd blijft er geen koudebruggen ontstaan. Gebruik daarom onder meer de geschikte schroeven en verdeelplaatjes.

De meeste schadegevallen doen zich echter voor bij zonnepanelen die met ballast op hun plaats worden gehouden. In de praktijk onderschat men vaak de kracht van de windbelasting. Het gevolg is dat de draagconstructie van de zonnepanelen kan verschuiven en zo ook het dakmembraan beschadigen.

Tip! Voor het berekenen van de windlast van uw projecten kan u beroep doen op de IKO online windlastberekeningstool.

Zorg voor voldoende ballast

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het heel belangrijk om te weten welke kracht de wind kan uitoefenen op de installatie. Deze kracht wordt vaak onderschat. De constructie verzwaren met slechts een paar stoeptegels is dus meestal onvoldoende, ook al zien we dat in de praktijk vaak gebeuren. Een windstudie is een must om voldoende ballast te voorzien en schade aan de dakbedekking te voorkomen.

Zo voorkomt u schade aan de dakbedekking

Het is niet moeilijk om schade te voorkomen aan de dakbedekking bij het plaatsen van een PV-installatie. Met deze voorzorgen beschermt u het dak en vermijdt u problemen.

 1. Controleer eerst de staat van de dakbedekking
  Een installatie met zonnepanelen blijft meestal ongeveer 20 jaar staan. Het is logisch dat ook de dakbedekking minstens dezelfde levensduur heeft. Met een goed geplaatste bitumen dakbedekking is dat geen enkel probleem. Want met een bewezen levensduur van meer dan 35 jaar bent u veilig. Is het dak al wat ouder, overweeg dan om het eerst te renoveren vóór u de zonnepanelen plaatst. Bitumen daken zijn eenvoudig te renoveren met een eenlaagse overlapping. Nog meer ideaal indien u kiest voor een “witte” bitumen dakbedekking. Kiezen voor wit geeft u tal van voordelen, waaronder een hoger rendement van uw PV panelen. Daar komen we in een latere publicatie graag op terug. Maar bekijkt u alvast de IKO carrara en IKO secura oplossingen die IKO in haar gamma heeft.
 2. Plaats rubberen tegels onder de draagstructuur
  Voorzie bij het plaatsen van de draagstructuur ook rubberen tegels onder de pootjes. Op die manier beschermt u de dakbedekking tegen het bewegen van de zonnepanelen.
 3. Check de stabiliteit van de onderconstructie
  Het plaatsen van een PV-installatie (met de eventuele ballast), zorgt voor een extra belasting van het plat dak. Het is aangewezen om na te gaan of het dak voldoende draagkracht heeft en stabiel genoeg is om die last te dragen.

Tip! Wilt u zeker zijn dat de waterdichtings- en isolatiematerialen de belasting kunnen opvangen? Contacteer dan zeker uw IKO adviseur. Vaak kan een verdeling van de belasting door bijvoorbeeld gebruik te maken van rubberen tegels de oplossingen brengen.

Nog enkele tips

 • Een plat dak is beloopbaar waardoor het onderhoud van zonnepanelen veilig is. Toch is het aan te raden om loopstroken aan te brengen op frequent belopen plaatsen. Dit kan door een pad te maken met rubbertegels of een extra dakbaan aan te brengen. Dat kan bijvoorbeeld met het IKO gum 470K24 dakmembraan.
 • Voor extra veiligheid kan u de dakrand voorzien van een permanente balustrade.
 • Een witte dakbedekking als IKO carrara of IKO secura zorgt voor een koelend en reflecterend effect. Daardoor stijgt het rendement van de zonnepanelen. Deze dakbedekking is dan ook een ideale keuze voor een nieuwe dakbedekking waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd.
 • Zorg er steeds voor dat bij het gebruik van drukverdelende tegels de afwatering van het dak goed blijft. Stilstaand water rond deze tegels dient u tot een minimum te beperken.

Een plat bitumen dak is perfect geschikt om zonnepanelen op te monteren. Ze geven u de beste opties voor een optimaal rendement en daardoor ook een kortere terugverdientijd. Wel is het belangrijk om voorzorgen te nemen zodat de dakbedekking niet wordt beschadigd. Dat is zeker het geval als u werkt met een draagstructuur die met ballast op zijn plaats wordt gehouden. Daarbij mag u zeker de kracht van de wind niet onderschatten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.