Zo haalt u meer rendement uit uw zonnepanelen!

Zo haalt u meer rendement uit uw zonnepanelen!

Nieuws |


Home Nieuws Zo haalt u meer rendement uit uw zonnepanelen!

Waarom wilt u fotovoltaïsche zonnepanelen plaatsen? Mogelijk bent u overtuigd van het ecologisch nut, maar allicht ziet u het ook als een investering. Hoe sneller de installatie zichzelf terugverdient, hoe sneller u ook een financieel rendement heeft. Daarom is het belangrijk dat uw PV-installatie zoveel mogelijk energie produceert. In dit artikel geven we u een aantal tips om het rendement van uw zonnepanelen gevoelig te verhogen.

3 tips voor een hoger rendement van uw zonnepanelen

1. Correcte plaatsing
Belangrijk voor het rendement van uw PV-installatie is een goede plaatsing. Zonnepanelen renderen maximaal als ze gericht zijn naar het zuiden onder een hoek van ongeveer 35°. Dit is het makkelijkst te realiseren op een plat dak, want daar hangt u niet af van de oriëntering en de hellingsgraad van uw hellend dak.

 

2. Hou uw PV-installatie proper
Meer rendement van uw zonnepanelen krijgt u ook door ze proper te houden. Vervuiling zoals stuifmeel, zand, bladeren, … kunnen het rendement gevoelig doen dalen. Gelukkig spoelt een malse regenbui het meeste vuil weg. Maar hardnekkig vuil (bv. uitwerpselen van vogels) kan u toch best verwijderen van uw zonnepanelen. Ook tijdens een lange droge periode kan een reinigingsbeurt een goed idee zijn.

 

3. Zorg voor een koel dak
Wist u dat warmte de grootste killer is voor het rendement van uw zonnepanelen? Op een warme dag daalt het rendement van uw installatie al snel met meer dan 10%. Ook dat probleem kan u aanpakken. Dat doet u het best alvorens u de zonnepanelen plaatst. Door het aanbrengen van een reflecterende dakbedekking daalt de temperatuur op uw dak gevoelig en stijgt het rendement van uw zonnepanelen sterk.Een witte dakbedekking zoals IKO carrara en IKO secura zijn een goede keuze om meer rendement te halen uit uw PV-installatie. Naast een witte bitumenoplossing bestaat ook de mogelijkheid om uw dak te dichten met een vloeibaar en dus naadloos membraan. Binnen het IKO flexia vloeibare waterdichtingsgamma zijn er één én twee component systemen die afgewerkt kunnen worden met een lichte grijze of witte afwerking.

Meer dan 30 graden koeler op een wit dak

Maakt een witte dakbedekking dan zo een groot verschil? Zeker en vast! Het volgende voorbeeld spreekt boekdelen. Op een warme dag met een omgevingstemperatuur van 32,2°C loopt de temperatuur op een traditioneel donker dak op tot 65,6°C. In dezelfde omstandigheden wordt het oppervlak van IKO carrara slechts 35° warm. Dat is dus een verschil van meer dan 30°C (zie figuur). Zonnepanelen verliezen bij elke graad boven 25°C ongeveer 0,4% van hun rendement. In het gegeven voorbeeld stijgt het rendement van uw PV-installatie dus met ongeveer 12% als u een plat dak heeft met een witte reflecterende dakbedekking.

Waarom is het zoveel koeler op een witte dakbedekking?

Het koelend effect van IKO carrara heeft alles te maken met de afwerking bestaande uit een wit reflecterend granulaat. Daardoor weerkaatst het dakmembraan bijna 70% van de zonnewarmte (SRI-waarde van 0,67). De warmte die het dakmembraan toch opneemt, geeft het bovendien bijna volledig meteen weer af (Emissie-waarde van 0,92).

Daardoor heeft IKO carrara een heel goede Solar Reflectance Index (SRI) van 82. Deze index is de nieuwe maatstaf om het koelend effect van dakmembranen te bepalen. Bij deze index heeft een volledig zwart oppervlak een score van 0 en een volledig wit oppervlak een score van 100.

De score van IKO carrara is perfect omdat het een groot afkoelend effect heeft, zonder ongewenste neveneffecten. Een hogere SRI score dan 82 kan leiden tot storende reflecties voor bv. buren, oriëntering van trekvogels, verblinding van het luchtverkeer, …

Wilt u uw plat dak voorzien van fotovoltaïsche zonnepanelen, dan is het een goede zaak dat u voor een wit dakmembraan kiest zoals de IKO carrara of IKO secura. Bij een nieuwbouw is die keuze eenvoudig te maken. Wilt u zonnepanelen plaatsen op een bestaand plat dak? Dan dient u sowieso na te gaan of de dakbedekking nog minstens even lang mee zal gaan als uw PV-installatie. Als een renovatie zich opdringt, kiest u best ook voor een dakbedekking met een hoge SRI. Op zoek naar de juiste dakopbouw voor uw energiedak? Test dan zeker de IKO dakopbouwtool!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.