Een dampscherm is heel belangrijk voor een plat dak. het beschermt de isolatie tegen vocht dat zich binnen in het gebouw bevindt. Het dampscherm voorkomt zo het ontstaan van vochtplekken, lekken, schimmels en schade aan de dakconstructie. Maar welk dampscherm kunt u best kiezen? En waar dient u aan te denken bij het plaatsen ervan? U komt het te weten in dit artikel.
Bescherming aan de warme kant
Een dampscherm vormt een barrière die het isolatiemateriaal beschermt tegen vocht dat in het gebouw ontstaat. Het is dan ook logisch dat dit scherm aan de warme zijde van de isolatie wordt geplaatst, de kant van de binnenruimte. Het dampscherm vervult daar een aantal belangrijke functies:
- Het dampscherm maakt het dak luchtdicht
- Het zorgt ervoor dat waterdamp de isolatie niet kan aantasten
- Het houdt de isolatiewaarde van het gebouw op peil
- Een dampscherm kan ook tijdelijk als regendichte laag functioneren bij de bouwwerken
Welk dampscherm kiezen?
De keuze van het dampscherm hangt voor een groot deel af van de luchtvochtigheid in het gebouw. Het is logisch dat er op dat vlak een groot verschil is tussen een showroom van een autodealer en een zwembad. Niet elk type gebouw heeft daarom nood aan dezelfde bescherming tegen vocht aan de warme kant van het gebouw.
Dit verschil in luchtvochtigheid van het binnenklimaat wordt onderverdeeld in vier klassen:
Goed vakmanschap maakt keuze van dampscherm eenvoudig
Hoort bij elke binnenklimaatklasse dan een ander dampscherm? Neen, zeker niet. Hét belangrijkste is immers dat een dampscherm vakkundig wordt geplaatst volgens de regels van de kunst. Enkel een perfect geplaatst dampscherm garandeert de volgende eigenschappen:
- Het isolatiemateriaal wordt maximaal beschermd
De isolatie is volledig ingepakt tussen twee waterdichte bitumen lagen. Ook moeten het dampscherm en de onderlaag perfect dampdicht aan elkaar worden bevestigd. - Het dampscherm is helemaal waterdicht
Zowel de langse als de kopse overlappen van het dampscherm dient de dakdekker waterdicht af te werken. - Het dampscherm hecht perfect aan de ondergrond
Een dampscherm dat perfect hecht aan de ondergrond is niet enkel belangrijk voor het vermijden van vochtproblemen. Het is ook belangrijk voor de windweerstand van het hele dak.
Als het dampscherm voldoet aan bovenstaande voorwaarden, dan is de keuze voor het dampscherm eenvoudig:
ALU dampscherm maakt een gebouw future proof
Een dampscherm met een extra aluminium bescherming is dus enkel strikt nodig bij een gebouw van binnenklimaatklasse IV. Toch is het zeker geen slecht idee om ook bij andere gebouwen te kiezen voor een extra beschermend ALU dampscherm. Vandaag weet u mogelijk niet welke bestemming het gebouw eventueel vele jaren later zal krijgen. Een opslagplaats van droge producten wordt misschien later een vochtige productiehal. Door te kiezen voor een ALU dampscherm laat u de mogelijkheden voor het gebouw in de toekomst helemaal open.
In het gamma van IKO vindt u vijf verschillende keuzes ALU verbeterde dampschermen:
Kies een doortrapvast dampscherm
Kiest u toch voor een dampscherm zonder aluminium? Ga dan voor een dampscherm dat stevig genoeg is zodat het ‘doortrapvast’ is. Dat is zeker belangrijk bij het plaatsen van een dampscherm op een ruwe ondergrond of op een constructie met onderbroken dragers.
Alle IKO dampschermen die zelfklevend zijn of een polyester wapening hebben zijn steeds doortrapvast.
Nog enkele tips
- Bij een renovatie kan de bestaande bitumineuze waterdichting dienst doen als dampscherm.
- Bij een gebouw met binnenklimaatklasse IV mag het dampscherm niet geperforeerd worden. Een mechanische bevestiging is daarom niet mogelijk.
- Gebruikt u isolatieplaten die voorzien zijn van een aluminium laag? Ook dan dient u een dampscherm te voorzien.
Een dampscherm plaatsen is een noodzaak bij elk plat dak. In elk gebouw ontstaat in mindere of meerdere mate vocht dat aanleiding kan geven tot nare vochtproblemen. Met het vakkundig plaatsen van een hermetisch afgesloten dampscherm vermijdt u daarom heel wat problemen.