Het energievraagstuk is even complex als boeiend. Elke manier om energie op te wekken heeft zowel voor- als nadelen. Maar van één ding kan u zeker zijn: meer en meer zullen particulieren en bedrijven zelf hun eigen energie opwekken. Platte daken zijn ideaal voor het installeren van bijvoorbeeld PV-zonnepanelen, windturbines en zonnecollectoren. Als een dak gebruikt wordt om energie op te wekken, dan spreken we van een ‘energiedak’. Dit is een slimme manier om de oppervlakte van uw dak te benutten voor het verminderen van uw energiekosten én het is bovendien goed voor het milieu.
Platte daken zijn ideaal als energiedak
Het is vrij eenvoudig om met PV-zonnepanelen een aanzienlijk deel van uw eigen energie op te wekken. Dat kan op elk dak, maar platte daken hebben enkele belangrijke voordelen. Veel makkelijker dan bij een hellend dak, kan u de zonnepanelen richten zodat ze optimaal renderen: naar het zuiden gericht onder een hoek van ca. 35°. Op die manier haalt u het maximum uit uw installatie en daalt ook de terugverdientijd van uw investering. Een plat dak is eveneens handig en veilig om de installatie te plaatsen en te onderhouden.
De ideale dakbedekking voor een energiedak
Voor een PV-installatie is het licht van de zon belangrijk, maar niet de warmte. Integendeel! Zonnepanelen werken het best als ze een temperatuur hebben van ca. 25°C. Op een warme dag kan hun temperatuur al snel oplopen tot 60°C en meer. Gemiddeld daalt het rendement met ongeveer 0,4% per graad boven 25°C. Zonnepanelen die 60° warm zijn, verliezen dus ongeveer 14% van hun rendement.
Een koeler dak is dus beter voor het rendement van een energiedak. Het is dan ook een goed idee om een dakbedekking te kiezen met een witte kleur zoals IKO secura of IKO carrara. Beide bitumineuze dakmembranen (roofing) zijn afgewerkt met een laag wit granulaat en titaniumdioxide. Ze optimaliseren de prestaties van de thermische dakisolatie én ze verhogen door hun koelend en reflecterend effect ook het rendement van uw zonnepanelen. IKO secura heeft bovendien brandvertragende eigenschappen en is zelfklevend waardoor het snel en eenvoudig te plaatsen is.
Een witte dakbedekking heeft nog enkele andere voordelen:
- Aangenamer binnenklimaat
- Lagere kost om het gebouw te koelen
- Dakbedekking gaat langer mee door kleinere temperatuurschommelingen
Een degelijke dakopbouw is een must
Voor een energiedak moet de constructie en de dakopbouw sterk genoeg zijn. Bij de installatie en het onderhoud van zonnepanelen wordt het dak immers intensief belopen. Ook zorgt de installatie zelf voor extra gewicht op het dak. Gebruik daarom isolatiemateriaal met een goede drukweerstand en een dakbedekking die tegen een stootje kan. Het IKO energiedaksysteem met drukvaste IKO enertherm isolatieplaten en een stevige bitumineuze dakbedekking vormt een perfecte basis voor een energiedak waar u lang plezier aan beleeft.
Tip! Wil u weten welke dakopbouw ideaal is voor uw energiedak? Op de website van IKO vindt u een handige tool die voor elk soort ondergrond en functie van het dak u het beste daksysteem voorstelt. U vindt deze tool hier.
Energiedaken hebben veel voordelen. Daarom zijn ze ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Veel mensen en bedrijven profiteren nu al van de winst die een energiedak oplevert. Deze technologie stelt ons in staat fors te besparen op energiekosten en bovendien ook het milieu een handje te helpen. Energiedak plaatsen? Niet twijfelen!