Isoleren of zonnepanelen? Niet of, maar wat eerst?

Isoleren of zonnepanelen? Niet of, maar wat eerst?

Nieuws |


Home Nieuws Isoleren of zonnepanelen? Niet of, maar wat eerst?

Groene energie, klimaatverandering, CO2-neutraliteit,… Het zijn allemaal termen waar je vandaag de dag niet meer onderuit kan. Maar wat is wat en waar moet je beginnen bij het ‘vergroenen’ van jouw woning?

 

Zonnepanelen = Groene energie

Dat staat vast. Zonnepanelen maken gebruik van fotovoltaïsche cellen om licht (niet warmte!) om te zetten in energie. Als je je CO2-afdruk dus wilt verlagen en jouw woning wilt verduurzamen of vergroenen kom je eenvoudig terecht bij het installeren van zonnepanelen. Maar gaan we nu niet te snel?

 

Isolatie = Lagere energievraag

En dat is net een belangrijke eerste stap. Wie goed isoleert heeft een lagere energiebehoefte. Energie die je niet nodig hebt, hoef je bovendien ook niet te betalen. Wie wil besparen op de energiefactuur, isoleert best eerst. Daarna kan je je restvraag naar energie nog verduurzamen door middel van zonnepanelen.

 

Trias Energetica

En hier komt het eigenlijk op neer. De drie regels naar een energietransitie voor de woningbouw en renovatiesector zijn eenvoudig samen te vatten.

  • Door isolatie van de gebouwschil (dan denken we vooral aan daken, gevels en vloeren) probeer je de energievraag van je gezin of woning zoveel mogelijk te beperken. Het motto hier luidt: “De duurzaamste energie is, is niet gebruikte energie!”. Probeer dus zo veel mogelijk te besparen op je energieverbruik (en factuur!).

Wist je al hoeveel energie je verliest in een niet geïsoleerde woning?

  • Vloer: 10%
  • Muren: 20%
  • Daken: 30%
  • Ventilatie: 20%
  • Koudebruggen: 5%
  • Ramen: 15%

In een niet-geïsoleerd huis, gooi je het geld dus letterlijk door ramen en deuren!

  • Is de gebouwschil van jouw woning ondertussen geïsoleerd? Goed zo! Je hebt jouw energievraag dus aanzienlijk verminderd. Maar wat nu? Stap 2 van Trias energetica stelt dat je nu moet denken in termen van compensatie. Compenseer jouw CO2-afdruk door de restenergie zo groen mogelijk in te zetten. Dan denken we uiteraard aan het gebruik van zonnepanelen.

Zijn er nog manieren om mijn energieaanvraag te vergroenen? Uiteraard! Alle energie die wordt opgewekt uit duurzame bronnen, kan je aanspreken. Zo denken we aan warmtepompen, zonneboilers, windmolens,…

  • Normaal gezien heb je nu al een groot deel van je energievraag weggenomen (stap 1) en vergroend (stap 2). Mocht je toch nog een nood hebben aan energie, ben je nu wel genoodzaakt om fossiele brandstoffen aan te spreken (gas, olie en kolen). Ook hier kan je echter optimaal mee omgaan! Probeer je warmtebronnen zo laag mogelijk te installeren (vloerverwarming) en de warmwaterleidingen in jouw woning zo kort mogelijk te houden.

 

Is IKO enertherm isolatie op zich wel duurzaam? Uiteraard!

  • Duurzaam isoleren
    IKO enertherm isolatie heeft een isolatiewaarde van λ0.022. Dat zegt misschien niet veel, maar het houdt wel in dat IKO bij de best presterende isolatiematerialen op de markt is! De productie van minder materiaal zorgt zo tóch voor een uitstekend geïsoleerde woning.
  • Hernieuwbare grondstoffen
    Het aandeel van hernieuwbare grondstoffen is aanzienlijk. Zo worden o.a. pet-flessen gerecycled en gebruikt in het productieproces van PIR-isolatie.
  • Geen afval
    In het productieproces van IKO enertherm isolatie wordt het frees- en zaagafval verwerkt tot briketten. Deze briketten worden gebruikt als toeslagstof in beton.
  • Spreiding Productielocaties
    In de groeistrategie van IKO Insulations is de geografische spreiding van productielocaties voorzien. De verkochte transportafstanden dragen bij tot een substantiële verbetering van de ecologische voetafdruk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.