Waarom blijft bitumen roofing de nummer één voor het dichten van platte daken?

Waarom blijft bitumen roofing de nummer één voor het dichten van platte daken?

Nieuws |


Home Nieuws Waarom blijft bitumen roofing de nummer één voor het dichten van platte daken?

Platte daken en bitumineuze waterdichting: het is een gouden huwelijk! Geen enkel ander materiaal is zo makkelijk in gebruik en biedt tientallen jaren weerstand tegen weer en wind. Er zijn verschillende soorten roofing op de markt, maar allemaal zijn ze vervaardigd op basis van bitumen. Maar wat is dat juist? En welke soorten bitumen bestaan er? We geven u graag wat meer uitleg, zo kan ook u de beste keuze maken over het type bitumineuze waterdichting waar mee u aan de slag gaat voor uw project.

Wat is bitumen?

Bitumen is een product dat gewoon in de natuur voorkomt en al duizenden jaren wordt gebruikt. Al lang voor onze tijdrekening is er in geschriften sprake van ‘aardhars’ om producten waterdicht te maken zoals manden, vlechtwerk en matten. In die tijd werd bitumen gewonnen uit rivieren en meren.

Voor IKO roofing gebruiken we bitumen die gewonnen wordt uit ruwe aardolie. Bij de verwerking van de aardolie komen producten zoals benzine en diesel vrij. En één van de bijproducten is bitumen, een specifiek vloeibaar mengsel dat bestaat uit verschillende koolwaterstoffen.

Perfect materiaal voor een waterdicht plat dak

Bitumen is een ideaal product om een dak hermetisch waterdicht af te sluiten. Dat komt door de eigenschappen van het materiaal. Wij kennen bitumen als een vaste stof, maar dat klopt niet helemaal. Puur natuurkundig is bitumen een vloeistof, maar aangezien onze omgeving niet warm genoeg is zien wij bitumen meestal in vaste vorm.

Natuurlijk verandert dat als we de roofing opwarmen met een brander. Vaste bitumen wordt gedeeltelijk vloeibaar waardoor dakrollen zich gemakkelijk aan de ondergrond hechten. Ook overlappende delen hechten zich op die manier waterdicht aan elkaar. Zo ontstaat een dakmembraan dat 100% waterdicht is: perfect voor een plat dak!

Tip! De evolutie in bitumen dakrollen staat niet stil. De meeste roofing wordt ook nu nog steeds geplaatst met een brander, maar dat is niet meer de enige manier om roofing te plaatsen. Wie niet met een brander aan de slag wil, kan ook roofing zelfklevend plaatsen. Deze systemen zijn handig en 100% veilig in gebruik!

Bitumen dakrollen worden steeds beter

Bitumen dakrollen bewijzen al vele tientallen jaren hun waarde, maar ook bij IKO wordt er voortdurend gewerkt om ze nog beter te maken. Vroeger was roofing erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. De dakrollen waren weinig elastisch waardoor er makkelijk barsten en scheuren in konden ontstaan. De roofing kon moeilijk het uitzetten en krimpen door warmte en koude opvangen.

Dat ‘oud zeer’ is ondertussen verholpen door aan bitumen roofing ook elastische kunststoffen toe te voegen. Daardoor zijn dakrollen tegenwoordig rekbaar en veel beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Dat zorgt ervoor dat een plat dak nog langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft.

Wat is het verschil tussen APP bitumen en SBS bitumen?

Om bitumen dakrollen te verbeteren werden er dus kunststoffen aan toegevoegd. Dat heeft er ook voor gezorgd dat er nu verschillende soorten dakrollen op de markt zijn, afhankelijk van de soort toevoeging. APP bitumen en SBS bitumen zijn twee soorten roofing met elk hun unieke eigenschappen en voordelen.

APP bitumen zijn sterk tegen zonnestralen en temperatuurschommelingen

Bij APP roofing worden bitumen verrijkt met Atactisch Polypropyleen (APP). Dat maakt deze soort roofing heel goed bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Ook is deze soort roofing beter opgewassen tegen de schadelijke uv-straling van de zon.

De IKO carbon en de IKO powergum membranen zijn de APP bitumen membranen van IKO.

SBS bitumen zijn elastisch en makkelijk te manipuleren

Bij SBS roofing worden bitumen verrijkt met Styreen Butadieen Styreen (SBS). Dat is een soort synthetisch rubber waardoor de bitumen dakbanen veel elastischer worden. Ze zullen daardoor niet scheuren of barsten door de werking van warmte en koude. Wel zijn SBS bitumen minder goed bestand tegen uv-stralen. Daarom worden daken met SBS roofing meestal voorzien van een laag leislag, granulaat of grind om ze te beschermen tegen de zon.

De IKO carraraIKO pantera en de IKO powerflex membranen zijn de SBS bitumen membranen van IKO.

Bitumen zijn al eeuwenlang een beproefd middel om materialen waterdicht te maken. Ook voor het plaatsen van platte daken zijn ze nog steeds het ideale product. Bovendien zorgt onderzoek en ontwikkeling er nog steeds voor dat bitumen dakbanen beter worden, langer meegaan en minder onderhoud vergen. Ook de nieuwe ontwikkelingen zoals bitumen dakrollen die men kan verlijmen of die zelfklevend zijn maken één ding duidelijk: bitumen hebben al een lang verleden, maar nog meer toekomst!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.