Verplichte opleiding over het veilig gebruik van diisocyanaten

Verplichte opleiding over het veilig gebruik van diisocyanaten

Nieuws |


Home Nieuws Verplichte opleiding over het veilig gebruik van diisocyanaten

Diisocyanaten, die vooral terug te vinden zijn in producten met specifieke toepassingen in de bouw, kunnen bij verkeerd gebruik mogelijke gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder de aantasting van huid en luchtwegen. Om dat te vermijden, hebben de Europese autoriteiten een REACH-restrictie aangenomen die stelt dat industriële en professionele gebruikers van producten met meer dan 0,1% monomere diisocyanaatconcentratie vóór 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd moeten zijn om veilig om te gaan met diisocyanaten.

Welke IKO producten vallen onder deze restrictie?

IKO flexia vloeibare waterdichting

 • IKO tanetech Detail
 • IKO tanetech BT
 • IKO tanetech R-UV
 • IKO tanetech Quartz Binder
 • IKO tanetech Finish

IKO pro polyurethaan lijmen

 • IKO pro Fix gun
 • IKO pro Sprayfast
 • IKO pro PU Lijm

Waaruit bestaat de opleiding?

Op de website van de Europese federaties ISOPA en ALIPA vindt u de verschillende online opleidingsmodules, die elk 30 à 40 minuten duren en 5€ kosten. Als de deelnemer op het einde van de opleiding slaagt voor de test, ontvangt hij/zij een certificaat met een geldigheid van 5 jaar.

Wie moet welke opleidingsmodule volgen?

Rekening houdend met informatie beschikbaar op 01/05/2023, raadt IKO de volgende opleidingen aan:

 • Elke werknemer van uw bedrijft die een gesloten verpakking van bovengenoemde IKO flexia coatings of IKO pro PU lijmen manipuleert volgt de module “045 – Basisopleiding”.
 • Eindgebruikers die bovengenoemde IKO flexia coatings plaatsen volgen module “049 – Professionele toepassing / Vloerbedekking en waterdichtingstoepassingen”.
 • Eindgebruikers die bovengenoemde IKO pro PU lijmen plaatsen volgen module “048 – Professionele toepassing van kleef- en afdichtmiddelen / Kleine verpakkingen bij omgevingstemperatuur”.

IKO verwijst naar de website van de Europese federaties ISOPA en ALIPA om de desbetreffende opleidingsmodule voor uw werknemers en de eindgebruikers te selecteren.

Wie draagt welke verantwoordelijkheid?

1. Producent

Als producent en leverancier van PU producten, heeft IKO de volgende melding toegevoegd aan het label van de betrokken producten “Per 24 augustus 2023 moet voor industrieel of beroepsmatig gebruik een passende opleiding zijn voltooid.“

Bovendien hebben wij onze klanten over de consequenties van de nieuwe REACH restrictie via e-mail geïnformeerd.

2. Herverdeler/ distributeur

Als herverdeler/ distributeur zorgt u als werkgever ervoor dat uw betrokken werknemers de vereiste module succesvol gevolgd hebben en hiervoor een certificaat ontvangen hebben vóór 24/08/2023. U maakt een administratief account aan en houdt een folder bij met de opleidingen die uw werknemers gevolgd hebben.

Bovendien informeert u uw klanten die bovengenoemde IKO flexia coatings en IKO pro PU lijmen manipuleren of gebruiken over de consequenties van de REACH-restrictie.

3. Eindgebruiker/plaatser

Als eindgebruiker/ plaatser zorgt u als werkgever ervoor dat uw betrokken werknemers de vereiste module succesvol gevolgd hebben en hiervoor een certificaat ontvangen hebben vóór 24/08/2023. U maakt een administratief account aan en houdt een folder bij met de opleidingen die uw werknemers gevold hebben.

Voucher code

Hebt u nog vragen?

Dankzij de voucher code FEICA_21_G kan de module “048 – Professionele toepassing van kleef- en afdichtmiddelen / Kleine verpakkingen bij omgevingstemperatuur” gratis gevolgd worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.